ŽSK chce zvečniť do digitálnej podoby viaceré poklady svojej histórie

14.07.2012 Žilina

Žilina 14. júla (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) požiadal Ministerstvo kultúry SR o nenávratný príspevok na rozsiahlu digitalizáciu svojho kultúrneho dedičstva. Za takmer 800.000 eur by sa malo dostať do trvalej digitálnej podoby deväť národných kultúrnych pamiatok severozápadného Slovenska a viac ako 3600 zbierkových predmetov.

„Tento náš projekt nadväzuje na národné projekty, na ktorých sa podieľa päť galérií a dve múzeá v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Prioritou zostáva digitalizácia jedinečných objektov a zbierkových predmetov, ktoré to doteraz obišlo. Významne to prispeje k ich uchovaniu pre budúce generácie a rozvoju turizmu,“ vysvetlil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Výber podľa neho zohľadnil aj možné riziká poškodenia, zničenia vzácnych stavebných objektov či straty predmetov. „V takom prípade sa tento digitálny formát bude dať využiť na ich zreštaurovanie a účinnú záchranu nášho unikátneho kultúrneho dedičstva,“ spresnil predseda ŽSK.

„Ak sa to podarí zrealizovať, najneskôr do troch rokov bude môcť ktokoľvek virtuálne nahliadnuť a poprechádzať sa napríklad po povestnej Hviezdoslavovej hájovni, kostole na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady, martinskom gymnáziu, pamätnej budove Čierneho orla v Liptovskom Mikuláši, preskúmať horelický poklad, staré obrazy, mapy, listiny,“ dodal Blanár.
 

Vyberte región